Initiatiefnemers
De Deventer Energie Coöperatie, Coöperatie LochemEnergie, Prowind en Pure Energie zijn samen de initiatiefnemers van Windpark Deventer A1. We hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De afspraak is dat we samenwerken op gelijkwaardige basis: samen maken we het plan en samen dragen we de investeringskosten. De afspraak is dat 50% van het windpark eigendom wordt van de energiecoöperaties – en daarmee van de omgeving - en 50% van Prowind en Pure Energie.
Deventer Energie Coöperatie
De Deventer Energie Coöperatie is een lokale energiecoöperatie die wil bijdragen aan de vermindering van het gebruik van fossiele energie. De coöperatie wil lokaal bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. In 2012 sloegen zo’n 75 inwoners, (overheids-) instellingen en ondernemers de handen ineen met een heldere missie: “er samen voor zorgen dat we onze aarde duurzaam achterlaten, door op lokale schaal te handelen.”
Minder fossiele energie gebruiken is dus hard nodig. De Deventer Energiecoöperatie wil hieraan bijdragen. Samen duurzaam is daarom het motto.
Wat Deventer Energie wil bereiken
De doelstellingen van Deventer Energie zijn:
- duurzame energie opwekken in de gemeente Deventer;
- de energie-efficiency van woningen, bedrijfspanden en openbare gebouwen verbeteren;
- informatie aanbieden ten behoeve van een doelmatig, efficiënt en duurzaam energiegebruik;
- duurzame energie inkopen en leveren;
- samenwerking bevorderen tussen de leden onderling en marktpartijen, gericht op het bereiken van deze doelstellingen.
De belangrijkste doelstelling van de coöperatie is het realiseren en exploiteren van bronnen van duurzame energie. Er zijn eerder een tweetal grote projecten afgerond, het Windpark Kloosterlanden (2 turbines 2015) langs de A1, en het Zonneroosproject dat op het dak van Sallcon (nu KonnecteD) gerealiseerd is (2015-2019-2022). Wij willen daarop voortbouwen met nieuwe windinitiatieven en met een aantal nieuwe zonnedaken.
Daarnaast heeft Deventer Energie het Energieloket en de energiecoaches om de inwoners te helpen om de energie-efficiency van het onroerend goed te verbeteren. Het Energieloket is in samenwerking met de provincie Overijssel tot stand gekomen. De energiecoaches adviseren huishouden voor het aanpassen van de woning waardoor de energievraag en de kosten van energie dalen. De gemeente ondersteunt deze faciliteiten met een subsidie. Samen met de Ulebelt heeft de Deventer Energiecoöperatie het initiatief genomen voor het Duurzaamheidscentrum Deventer.
Via de website, het Energieloket, sociale media en de digitale nieuwsbrief biedt de coöperatie informatie aan ten behoeve van een doelmatig, efficiënt en duurzaam energiegebruik.
Tenslotte stelt de coöperatie alles in het werk om de samenwerking te bevorderen tussen de leden onderling en marktpartijen, gericht op het bereiken van deze doelstellingen.
➔ Klik hier om naar de website van de Deventer Energie Coöperatie te gaan
Coöperatie Lochem Energie
Coöperatie LochemEnergie is een coöperatieve vereniging U.A. met 1.350 leden. Coöperatie LochemEnergie is een initiatief van Lochemse burgers die vinden dat we minder energie moeten gaan gebruiken, en dat de energie die we nodig hebben zoveel mogelijk in de gemeente Lochem of randgemeenten geproduceerd moet worden. Coöperatie LochemEnergie wil de energietransitie versnellen.
Hoe wil Coöperatie LochemEnergie dit realiseren?
Door burgers (deskundige vrijwilligers) en bedrijven in de gemeente Lochem elkaar te laten helpen bij het bedenken en uitvoeren van energieoplossingen: individueel en collectief.
- Besparen op energie. Want energie die je kunt besparen, hoef je niet op te wekken. Bijvoorbeeld door het goed isoleren van je huis (Energieloket Lochem).
- Zelf opwekken door privé-zonnepanelen, collectief in zonneparken, windmolens en de verkenning van collectieve warmteprojecten.
- Stimuleren van elektrisch (deel)vervoer, door eigen deelauto’s en laadpalen.
- Groene energie inkopen. Dat wat niet zelf opgewekt kan worden, inkopen bij een echte groene energieleverancier.
Waarom wil Coöperatie LochemEnergie dat?
- Omdat de coöperatie CO2 uitstoot wil reduceren.
- Omdat lokaal geproduceerde energie efficiënt is, geen transportverlies.
- Omdat het werkgelegenheid genereert.
- Omdat de coöperatie wil dat eventuele winsten terug gaan naar de burgers van alle kernen in de gemeente Lochem, bijvoorbeeld voor: nieuwe energiebronnen, het zwembad, de voetbalvereniging en het verminderen van energiearmoede.
- Omdat burgers dan bijdragen aan de energietransitie en zo klimaatverandering tegengaan, ten behoeve van toekomstige generaties.
- Omdat Coöperatie LochemEnergie burgers de kans wil geven om mee te doen in projecten, ook in projecten geïnitieerd door het bedrijfsleven of de gemeente, zodat er sprake is van minimaal 50 procent lokaal eigendom en een eerlijke verdeling van lusten en lasten.
➔ Klik hier om naar de website van Coöperatie LochemEnergie te gaan
Prowind
Prowind initieert en realiseert burgerprojecten voor duurzame energieopwekking. Dat doet Prowind op basis van actieve participatie, waarbij het bedrijf op vakkundige en flexibele wijze samenwerkt met alle belanghebbenden en respectvol omgaat met mens, natuur en milieu.
Dit doet Prowind door samenwerkingsverbanden te creëren met belanghebbenden zoals, burgers, landeigenaren, energiecoöperaties en overheden. Prowind faciliteert burgerinitiatieven voor energieopwekking door partijen bijeen te brengen, voor verbinding te zorgen, te participeren en te begeleiden tijdens de ontwikkeling en uitvoering van het windpark. Van idee, de ontwikkeling en bouw tot en met de exploitatie en ontmanteling van het windpark.
Als duurzame organisatie wil Prowind een bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord door energieopwekking uit hernieuwbare bronnen. Dat doet het bedrijf door burgers te activeren bij de transitie naar duurzame energieopwekking. Maar ook door gemeenten en provincies te helpen bij het bereiken van hun klimaatdoelen.
Prowind streeft naar een open en transparante communicatie met alle belanghebbenden en werken samen op basis van gelijkwaardigheid en respect. Daarbij toont Prowind zich een betrouwbare en stabiele partner, die hecht aan transparante besluitvorming, gezamenlijke verantwoordelijkheid en gedeelde opbrengsten.
➔ Klik hier om naar de website van Prowind te gaan.
Duurzaam energiebedrijf Pure Energie
Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf, gevestigd in Enschede. Al meer dan 25 jaar werkt het bedrijf aan de verduurzaming van Nederland door eigen windmolens en zonneparken te realiseren. Iedereen, zowel particulier als bedrijf, kan de groene stroom uit deze windmolens en zonneparken afnemen door klant te worden van Pure Energie.
Zo heeft Pure Energie kennis van alle facetten: van locatieonderzoek, planologische procedure en omgevingsproces tot bouw en beheer van de windmolens en zonneparken en het leveren van de groene stroom. Verder levert Pure Energie zonnepanelen aan bedrijven en particulieren.
Pure Energie levert klanten alleen de stroom die het zelf opwekt met de eigen windmolens en zonneparken die alleen in Nederland staan. Daarom is Pure Energie al jaren achter elkaar uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland in een onderzoek van de Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu.
In de ontwikkeling van nieuwe wind- en zonneparken zoekt Pure Energie altijd de samenwerking met de omgeving. Dat houdt onder andere in dat Pure Energie in veel projecten samenwerkt met een lokale energiecoöperatie. Via die coöperatie kan de omgeving mede-eigenaar worden van het wind- of zonnepark, conform het streven voor lokaal eigendom uit het landelijke Klimaatakkoord. Pure Energie streeft naar een gelijkwaardige samenwerking met de omgeving.