Het idee
De provincie Overijssel en de gemeente Deventer hebben besloten dat windmolens nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Wij willen dat de omgeving over deze windmolens kan meedenken en er wat aan heeft. En het moet ook professioneel worden aangepakt. Op deze manier willen wij, de Deventer Energiecoöperatie, Coöperatie LochemEnergie, Prowind en Pure Energie, vier windmolens mogelijk maken. Coöperatie LochemEnergie doet mee, omdat de windmolens in de buurt liggen van de grens tussen Deventer en Lochem. Hieronder leest u meer over de mogelijke windmolenposities en over de windmolens zelf.
➜ Liever een video van ongeveer 10 minuten bekijken? Klik hier.
➜ Klik hier voor realistisch ingetekende beelden van de windmolens.
Mogelijke posities windmolens
Het idee is dat de vier windmolens parallel aan de snelweg A1 komen in de gemeente Deventer. We denken dat er ruimte is voor twee windmolens ten noorden van de A1 tussen Colmschate en Bathmen. En daarnaast voor twee windmolens ten zuiden van de A1 naast afslag 24 (Deventer-Oost). Op de onderstaande plattegrond zijn deze twee plekken ingetekend als gele ovalen (tekst loopt door onder de afbeelding).
Op de afbeelding hieronder zijn binnen de gele ovalen met groene stippen vier windmolens ingetekend. Dit zijn mogelijke posities voor de windmolens. De uiteindelijke posities kunnen worden bepaald na uitgebreid onderzoek. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar geluid, slagschaduw, veiligheid en het mogelijke effect op vogels. De omgeving zal bij deze onderzoeken worden betrokken (tekst loopt door onder de afbeelding).
Over de windmolens
We gaan uit van windmolens met een ashoogte tot 180 meter en een rotordiameter van maximaal 200 meter. Dat betekent dat een wiek ongeveer 100 meter lang is en de tiphoogte - het bovenste puntje als een wiek rechtovereind staat - maximaal 280 meter. Na uitgebreid onderzoek kan de uiteindelijke grootte van de windmolens worden bepaald. Klik hier om meer te lezen over het belang van hogere windmolens (tekst loopt door onder de afbeelding).
Grotere moderne windmolens maken niet automatisch meer geluid dan kleinere windmolens. Ook draaien grotere windmolens langzamer rond. Regels voorkomen dat grotere windmolens meer geluid en slagschaduw mogen veroorzaken op bijvoorbeeld woningen dan kleinere windmolens. Zo mag er in totaal maximaal zes uur slagschaduw per jaar op een woning komen.
Daarnaast wekken grote windmolens wekken veel duurzame elektriciteit op. Vooral de wieklengte is hierbij belangrijk. Als de wieken van een windmolen twee keer zo lang worden, wekt deze vier keer zoveel elektriciteit op. Hierdoor kunnen vier moderne windmolens met een tiphoogte van 280 meter samen ongeveer 80.000.000 kilowattuur (kWh) per jaar opwekken. Ter vergelijking: de twee bestaande windmolens langs de A1 bij Deventer met een tiphoogte van 131 meter wekken per jaar samen ongeveer 8.500.000 kWh op. Er zijn negentien van deze windmolens nodig om evenveel op te wekken als vier moderne windmolens met een tiphoogte van 280 meter.
In de gehele gemeente Deventer werd in 2022 bijna 444.000.000 kWh verbruikt. Met ongeveer 80.000.000 kWh per jaar kan Windpark Deventer A1 ongeveer 18 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gehele gemeente duurzaam opwekken.
➜ Klik hier voor realistisch ingetekende beelden van de windmolens.
➜ Klik hier om te lezen hoe de omgeving mee kan doen.